Ticker

6/recent/ticker-posts

Παράνομες χωματερές διπλά στον Αχελώο: Έρχονται πρόστιμα για τους παραβάτες

 

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή

Λ. Δημητρογιάννης : Οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να προστατευτούν και να λογίζονται ως κοινωνικοί και ως οικονομικοί πόροι

Μπάζα, απόβλητα, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές ακόμα και οικοδομικά υλικά βρίσκονται θαμμένα αλλά και σε εμφανή σημεία στην παλαιά κοίτη του Αχελώου στο δημοτικό διαμέρισμα Στράτου.

Η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι εμφανής από ασυνείδητους που πετούν ανεξέλεγκτα ότι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το φαινόμενο εντείνεται τους φθινοπωρινούς μήνες, λόγω του καθαρισμού των χειμάρρων.

Ιδιώτες που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα έρχονται αντιμέτωποι με μείγμα αποβλήτων, χωμάτων, πλαστικών συσκευασιών και υλικά από κατεδαφίσεις ή ανακαινίσεις. Για τους εργολάβους που αναλαμβάνουν δημόσια έργα η σύμβασή τους επιβάλλει την ανακύκλωση των υλικών, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει σπανίως συμβαίνει, προφανώς λόγω κόστους, με αποτέλεσμα οι παράνομες χωματερές να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92,8» για το θέμα προανήγγειλε βαριά πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με την νομοθεσία για τη διαχείριση των αδρανών υλικών.

«Θα πρέπει σιγά-σιγά πλέον αρχίζει να μαζεύεται η κατάσταση και  να υπάρξει αποκατάσταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Ο επιπλέον λόγος που θα πρέπει να μαζευτεί η κατάσταση είναι διότι το επόμενο ΕΣΠΑ και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα έρθουν, θα αφορούν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το περιβάλλον και τη λεγόμενη κυκλική οικονομία και θα πρέπει για να απορροφήσουμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις θα πρέπει η χώρα και οι εκάστοτε οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις»  ανέφερε αρχικά ο Λ. Δημητρογιάννης και πρόσθεσε αναφορικά με το πρόβλημα που παρατηρείται στην περιοχή της παλιάς κοίτης του Αχελώου ότι «εκτός από τη συμπεριφορά κάποιων που για χρόνια προβαίνουν σε ενέργειες, όπως για παράδειγμα η απόρριψη μπαζών, η απόρριψη σκουπιδιών ή ενδεχομένως οι παράνομες αμμοληψίες,  το πρόβλημα ξεκινά από το υδροκέφαλο κράτος, αφού εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες.  Παράδειγμα η διαχείριση των υδάτων του ποταμού Αχελώου ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εμπλέκεται ακόμη η Κτηματική Υπηρεσία, όταν αναφερόμαστε στις όχθες του ποταμού ειδικά εκεί που γίνονται αμμοληψίες, εμπλέκεται η Περιφέρεια ως ελεγκτικός μηχανισμός, ειδικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και όπως επίσης υπάρχουν περιοχές πλησίον του ποταμού που ανήκουν στους δήμους».

Σύμφωνα λοιπόν με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος «θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή συνισταμένη, μια συνέργεια των εμπλεκομένων, γιατί διαφορετικά κανένας δεν μπορεί από μόνος του να επιφέρει λύσεις».

Η Περιφέρεια, όπως εξήγησε ο Λ. Δημητρογιάννης «ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό να εντοπίζει σημεία στα οποία υπάρχουν τέτοια ζητήματα, όχι μόνο σε υπέροχες υδάτων όπως ο Αχελώος και η Τριχωνίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές και σαν Περιφέρεια ξεκινήσαμε ένα συντονισμό με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να κλείσουμε ορισμένα ζητήματα. Σαφώς και δεν μπορούμε να κάνουμε το χωροφύλακα ολημερίς και ολονυχτίς, εάν κάποιος για παράδειγμα πάει το βράδυ και πετάξει ενδεχομένως μπάζα ή σκουπίδια σε χώρο που απαγορεύεται. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι  η δημιουργία ενδεχομένως κάποιων χωρών προστασίας και τους αυστηρούς ελέγχους που ήδη σαν Περιφέρεια το πράττουμε και η επιβολή προστίμων, γιατί κακά τα ψέματα η επιβολή προστίμων είναι ένα μεγάλο όπλο».

Πιο συγκεκριμένα στο σημείο της παλιάς κοίτης του Αχελώου ο Λ. Δημητρογιάνης αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί ένα νέο σημείο καταγραφής ποιότητας υδάτων από το Τμήμα Υδροοικονομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο επηρεάζεται η ποιότητα των υδάτων. «Θα έχουμε ένα νέο σημείο καταγραφής και παράλληλα ένα σημείο ελέγχου, προκειμένου η περιοχή που αφορά την παλιά κοίτη να αρχίσουμε σιγά-σιγά να την περιχαρακώνουμε. Ακόμη ως Περιφέρεια έχουμε ήδη χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλους τους εμπλεκόμενους  και κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες δήμων, προκειμένου και αυτές από τη μεριά τους να προβαίνουν σε ελέγχους και ειδικότερα στα αδρανή υλικά, καθώς η νομοθεσία πλέον είναι σαφής : οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά είτε ένα έργο δημόσιο, είτε ενδεχομένως μία απλή κατασκευή, όπως μια ανακαίνιση σπιτιού θα πρέπει όλα αυτά τα υλικά να πηγαίνουν σε ανακύκλωση».

«Θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι οι παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να σταματήσουν, διότι εκτός του ότι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να προστατευτούν, θα πρέπει να λαμβάνονται ως κοινωνικοί αλλά και ως οικονομικοί πόροι, γιατί εάν η ποιότητα των υδάτων του Αχελώου τα επόμενα χρόνια υποβαθμιστεί, τότε σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα στις καλλιέργειες και ενδεχομένως στην ποιότητα των προϊόντων» είπε ο Λ. Δημητρογιάννης.




Εφημερίδα Συνείδηση - sinidisi.gr

loading...
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια