Αργυρό βραβείο πήρε το ελαιόλαδο «etolia» του Χρήστου Κουμάση, ποικιλίας κουτσουρελιάς που παράγεται σε βιολογικούς ελαιώνες στη Τριχωνίδα.
Εφαρμόζεται η
Αγροβιοδυναμική διαχείριση σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του τμήματος
Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών με επιστημονική υπεύθυνη κ. Πανιτσα
Μαρία καθηγήτρια και την ερευνήτρια Αθηνά Θεοδωρακοπούλου.
Το ελαιόλαδο αυτό extra
virgin olive oil με πλούσια αρώματα από τη χλωρίδα της Τριχωνίδας έχει
βραβευθεί για την ποιότητά του σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς και τα υψηλά υγειοπροστατευτικά
χαρακτηριστικά του με το ARISTOLEO AWARDS, για την υψηλότερη περιεκτικότητα
υγειοπροστατευτικών συστατικών. Τα ARISTOLEO Awards είναι ένας διεθνής
διαγωνισμός διαφορετικός από όλους τους υπόλοιπους, γιατί δεν επικεντρώνεται
στα γευστικά χαρακτηριστικά αλλά στα υψηλά ευεργετικά συστατικά που έχει το
ελαιόλαδο για την ανθρώπινη υγεία.
Επίσης έχει βραβευθεί με το OLYMPIA AWARDS HEALTH AND NUTRITION”,. Ο Προκόπιος
Μαγιάτης, καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει δείγματα ελαιολάδου από παραγωγούς
του εν λόγω προϊόντος από όλη την Ελλάδα καθώς και από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο,
Σερβία και ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα αναλύονται
με την μέθοδο NMR στο πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε
ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη και όλα τα λοιπά παράγωγα τυροσόλης και
υδροξυτυροσόλης. Όλα τα ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο των 250 mg/Kg σε
περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 περί του
ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου βραβεύονται με μια τιμητική διάκριση. Οι
υψηλές φαινόλες των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων και ιδίως η ελαιοκανθάλη
μπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού
συστήματος και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως
επισημαίνουν ερευνητές.
Ένα από τα πιο σημαντικά
τρόφιμα της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής είναι το ελαιόλαδο ETOLIA
Η αξία του ελαιόλαδου
αποδεικνύεται μαζικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιστημονικές έρευνες που
δείχνουν ότι το ελαιόλαδο κρύβει σημαντικά συστατικά που βοηθάνε στην πρόληψη
και την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά
νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
Το ελαιόλαδο περιέχει
μεγάλη αναλογία ακόρεστων λιπαρών οξέων. Αυτά τα λιπαρά οξέα φαίνεται να είναι
περισσότερο αποτελεσματικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της λεγόμενης
‘κακής χοληστερόλης’. Υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης μακροπρόθεσμα συνδέονται
με την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η βιταμίνη Ε που αποτελεί
σημαντικό θρεπτικό συστατικό του ελαιόλαδου, έχει σημαντική αντιοξειδωτική
δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από επιβλαβείς ουσίες που πυροδοτούν
π.χ. το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.α.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε
ότι το ελαιόλαδο σε σχέση με άλλου τύπου έλαια είναι η καλύτερη επιλογή για το
πιάτο μας, αφού με τις ευεργετικές του ιδιότητες διασφαλίζει τη γεύση και την
υγεία του καταναλωτή.
Το ελαιόλαδο «etolia» του
Χρήστου Κουμάση από την Τριχωνίδα συμμετέχει σε κλινικές μελέτες στο
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
0 Σχόλια