Ιστορίες από τα παλιά: Το αυγοτάραχο ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο
Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 24/11/2022Δευτέρα 26 - Παρασκευή 30 Νοεµβρίου 2007
Αριθµ. Φύλλων: 2064 – 2067
Το αυγοτάραχο ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο. Παράδοση αποτελεί για το Μεσολόγγι η εκμετάλλευση του αυγοτάραχου. Έτσι ο νεαρός Στέλιος Κότσαρης αποφάσισε να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς του και δημιούργησε επιχείρηση επεξεργασίας αυγοτάραχου, η οποία λειτουργεί από το 2005 και είναι η μοναδική στο είδος της σε ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως τονίζει ο ίδιος επειδή προέρχεται από οικογένεια αλιέων έμαθε από πολύ μικρός να ασχολείται με το ψάρεμα και με την επεξεργασία του παραδοσιακού προϊόντος του Μεσολογγίου, του αυγοτάραχου. Όλοι στην οικογένεια Κότσαρη ήταν ψαράδες, ενώ διατηρούσαν και ψαράδικο στην αγορά της πόλης. Η επεξεργασία του αυγοτάραχου μάλλον δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς πρέπει, όπως μας περιγράφει ο κ. Κότσαρης, πρώτα να εξαχθεί το αυγοτάραχο από την κοιλιά του ψαριού «μπάφα», κατόπιν να απομακρυνθεί η μεμβράνη που το περικλείει και στη συνέχεια το προϊόν να πλυθεί με γλυκό νερό. Ακολούθως αλατίζεται και παραμένει κάποιες ώρες με το αλάτι, ανάλογα με το βάρος του κάθε αυγοτάραχου. Π.χ. ένα αυγοτάραχο 200 γραμ. μπορεί να χρειαστεί πέντε ώρες παραμονής στο αλάτι, ενώ ένα ελαφρύτερο λιγότερες. Το επόμενο βήμα είναι να ξεπλυθεί και πάλι με γλυκό νερό, να τοποθετηθεί σε ειδικές κλούβες και να παραμείνει για ξήρανση, προκειμένου να αποβάλλει το 41% - 42% της υγρασίας του. Μετά και από αυτή την διαδικασία, που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κρατάει από τέσσερις έως επτά ημέρες, γίνεται το λεγόμενο κέρωμα, δηλαδή η αεροστεγής τοποθέτηση του αυγοτάραχου σε κερί, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ενάμιση χρόνο σε χαμηλή βέβαια θερμοκρασία. Η περίοδος παραγωγής αυγοτάραχου κρατάει δύο περίπου μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Γι’ αυτό ο κ. Κότσαρης φροντίζει να προμηθεύεται από τους ψαράδες της περιοχής το αυγοτάραχο από την ψαριά τους στα διβάρια, ώστε να έχει αποθέματα για όλο το χρόνο. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου πάντως είναι γνωστό πανελλαδικά, αφού όπως μας λέει ο ιδιοκτήτης, έχει πελάτες από παντού. Όμως πιο τακτικοί του πελάτες είναι οι Μεσολογγίτες που το γνωρίζουν καλύτερα και βέβαια το βάζουν συχνά στο τραπέζι τους.
Στο Μεσολόγγι το συνέδριο του τεχνικού προσωπικού των ΤΕΙ. Με μεγάλη οργανωτική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Νοεμβρίου στο Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, το 21ο Συνέδριο του Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (Ε.Τ.Π.) και των τεχνικών εργαστηρίων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που πραγματοποίησε η πανελλήνια ομοσπονδία του κλάδου. Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Λεων Παναγιωτόπουλος, ο αντιπρόεδρος Β. Στεργίου - Πολίτης, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Ι. Αναγνωστόπουλος και ο αντιδήμαρχος Γ. Μπαρμπαρίτσας, η αντιδήμαρχος Ναυπάκτου κ. Ιουλία Χοχτούλα, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, καθώς και ο πρόεδρος του Εμπορ. Συλλόγου κ. Λ. Φλώρος. Επίσης τηλεγραφήματα απέστειλαν, ο υπουργός κ. Ε. Στυλιανίδης, ο υφυπουργός κ. Σ. Ταλιαδούρος, ο ειδικός γραμματέας κ. Γ. Κυριαζής και ο ειδικός σύμβουλος κ. Κ. Σούτσας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απεύθυναν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, στη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, στον δήμο Μεσολογγίου, στην εταιρεία «Νηρεύς Α.Ε.», στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», οι οποίοι απετέλεσαν τους χορηγούς του συνεδρίου. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σημερινό Μεσολόγγι, να επισκεφθούν την Πινακοθήκη, τον Κήπο των Ηρώων και την μόνιμη έκθεση της «ΔΙΕΞΟΔΟΥ» αλλά και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και της λιμνοθάλασσας.
Ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί όπως προβλέπεται. Δυσάρεστα είναι τα νέα για τον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου αφού εκτιμάται ότι θα μικρύνει κατά πολύ η ζωή του αν συνεχιστεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σχετικά με τις ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί. Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γ. Μπαρμπαρίτσας η λειτουργία του ΧΥΤΑ ήταν επιβεβλημένη ανάγκη όχι μόνο γιατί ήταν επιταγή της Ε.Ε αλλά και γιατί η κατάσταση στην Κλείσοβα ήταν απελπιστική. «Ο ΧΥΤΑ έχει τις αδυναμίες του, δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» παραδέχτηκε ο κ. Μπαρμπαρίτσας. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον ίδιο στην έλλειψη εμπειρίας εκ μέρους του συνδέσμου διαχείρισης, γι’ αυτό ακόμα η λειτουργία του ΧΥΤΑ γίνεται από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη.
Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 24/11 σε όλα τα περίπτερα του νομού
aixmi-news.gr


0 Σχόλια